World & Iran Tourism Records in 2014
رکوردهای گردشگری جهان در سال 2014
فکر میکنید چند نفر در سال 2014 سفر کردند؟ اگر هر کس که یک شب را در کشوری غیر از کشور خودش بماند، مسافر محسوب کنیم (طبق تعریف سازمان جهانی جهانگردی)، حدس میزنید چند مسافر بینالمللی در سال 2014 وجود داشته است؟ جواب باورنکردنی است: 1.100.000.000 نفر!
این یعنی حدود یک ششم جمعیت دنیا در سالی كه گذشت به سفر رفتهاند و از کشورهای مختلف بازدید کردهاند. این یعنی رکوردی که هرگز تا به حال در جهان رقم نخورده بود و حتی پیشبینی هم نمیشد. چرا که سازمان جهانی جهانگردی در سال 2010 پیشبینی کرده بود ضریب رشد گردشگر بینالمللی در حدفاصل 2010 تا 2020 میلادی حدود 3.8 درصد باشد؛ اما ضریب رشد گردشگر در سال 2014 نسبت به سال قبل، به 5 درصد رسید!
قاره آمریکا در این رکوردزنی پیشتاز بوده و میهمانانِ ساکنین این قاره، امسال 8 درصد بیشتر از سال 2013 بودهاند. آسیا و اقیانوسیه رتبهاش بعد از آمریکا است. این منطقه که ایران را نیز در خود جای داده، حدودا 5 درصد بیشتر از سال قبل میزبان مسافران خارجی بوده است. رشد اروپا و خاورمیانه هم در این زمینه حدود 4 درصد بوده و آفریقا هم 3 درصد رشد جذب مسافر داشته است.
ایران چه خبر؟
به آمارها که نگاه میکنیم (اگر آمار دقیقی پیدا کنیم و به آن اعتماد کنیم!) رشد ورود گردشگر خارجی در ایران بیش از 20 درصد بوده و جزو رکوردداران دنیا بودهایم. تازه این در حالی است که کلی از گردشگرها به خاطر مشکلاتی مثل نگرفتن ویزا و پُر بودن هتلها و نبودن پروازهای مستقیم و… سفر به ایران را از دست دادهاند. وگرنه دست هیچ کشوری به رکوردهای ما نمیرسید! اوضاع عالی به نظر میرسد و رونق گردشگری بدجور چشمک میزند. پیش خودم حساب میکنم که اگر خدا با همین فرمان پیش برود، نان گردشگریمان در رونق است. فرض کنیم اگر امسال (با اعتماد محتاطانه به آمارها) 5 میلیون نفر به ایران آمده باشند (اعم از عراقیها و آذربایجانیها و افغانستانیها و ترکیهایها و پاکستانیها و ترکمنستانیها و عربستانیها و کویتیها و هندوستانیها که پیشتاز ورود به ایران بودهاند) و در سال جدید میلادی هم با همین شیب 20 درصدیِ رشد پیش برویم، پس سال دیگر به حول و قوه الهی و یاری همسایهها حدود 6 میلیون گردشگر خواهیم داشت.
اما یک سئوال؟ تا جایی که من با دوستان آژانسدار و همکاران آژانسکار در طول ماههای پیش صحبت میکردم، همه در حسرت هتل و فضاهای اقامتی مناسب بودند و از بیاتاقی نمیتوانستند مسافران اروپایی و شرق آسیاییشان را به ایران بیاورند. صبر کنید! پس چرا در بین 9 کشوری که بیشترین مسافر را به ایران میفرستند، نامی از هیچ کشور اروپایی (بجز ترکیه که در تردید بین اروپا و آسیا است) و شرق آسیایی وجود ندارد؟ معادله کمی پیچیده شد! از طرفی هتلهای اصفهان و شیراز و یزد اغلب با مسافرانی از کشورهای غربی و شرقی پر میشوند، اما از طرف دیگر نام هیچ یک از کشورهای غربی و شرقی در لیست 9 کشور اول مسافر-فرست به ایران نیست! شاید اینهایی که از این 9 کشور میآیند گردشگرِان هتل-دوست نیستند. وگرنه باید هتلهای ما با عراقیها و افغانستانیها پر میشد، نه غربیها و شرقیها! (شهر مشهد البته مستثنا از این قاعده است). شاید هم تعداد هتلهای ما خیلی کم است. آنقدر کم که همه هتلهای خوبِ شهرهای گردشگرپسندمان، با درصدی ناچیز از گردشگران ورودی پُر میشود. این یعنی ظرفیت هتلهای ما تنها به اندازه اقامت مسافرانی است که از لحاظ آماری جزو 9 کشور اصلی مسافر-فرست به ایران قرار نمیگیرند!
سال نو مبارک!
چه کاری است این اول سال نویی، چُرتکه به دست گرفتهام و حساب و کتاب میکنم؟ مطمئنم مسئولین برای معضلات موجود راه حلهایی دارند. شاید پروژههای متعدد هتلسازی به صورت مخفیانه در شهرهای گردشگرپذیر در حال ساخت باشد و ظرف روزهای آتی به صورت پیدرپی هتل افتتاح شود. بالاخره مطمئنم همه به وضوح میدانند که اگر تعداد هتلهای ما بیشتر نشود، آمار گردشگرهای ما افزایش نمییابد. چون جایی وجود ندارد که افزایش یابد. حتا اگر تقاضای آمدن به ایران 100 درصد رشد کند.
البته با توجه به آنکه مسافران 9 کشور نخست مسافر-فرست به ایران، حتما حداقل یک شب در ایران میمانند و با توجه به اینکه اگر قرار بود در هتلها بمانند، آنگاه جایی برای اروپاییها نمیماند، حدس میزنم شاید اکثر این مسافران عزیز، دوستان و یا اقوامی در ایران دارند که در خانه آنها اقامت میکنند. شاید هم آنها کارهایشان را در روز انجام میدهند و شب زود به کشور خود بازمیگردند. به هر صورت اگر میهمانان غربی و شرقیِ متقاضی هم بپذیرند که به خانه اقوامِ مسافرانِ کشورهای همسایه بروند و خانوادههای میزبان هم میهماننوازی ایرانی را اثبات کنند، آن وقت میتوانیم امیدوار باشیم که بتوانیم گردشگر بیشتری را در سال 2015 جذب کنیم. البته راهکار دیگر هم این است که مسافران اروپایی با تورهای یک روزه به ایران سفر کنند و نگران فضای اقامتی در ایران نباشند. چون اینجا هم نگرانی زیادی دیده نمیشود.
فکر کنم اینکه در بین این همه رکوردهای خیره کننده جهانی، من به رُکودِ اراده برای توسعه گردشگری فکر میکنم، اثر آتش بازیهای سال نو میلادی باشد…
باز هم داشت یادم میرفت؛ سال نو میلادی مبارک! با کلی آرزوی خوب…
.
پینوشت:
همه آمارهای خارجی از آمارهای منتشر شده توسط سازمان جهانی جهانگردی و اطلاعات و آمارهای داخلی از صحبتهای مسئولین ارشد گردشگری کشور استخراج شده است.
سال نو میلادی مبارک. همیشه اول سال ها چرتکه به دست میگیرم و میشماریم که ببینیم چه کردیم و چه به دست آوردیم.
به هر حال امیدوارم که صنعت گردشگری ایران رشد خوبی داشته باشه و دل کلی از دوستان شاد بشه.
پایدار باشی
سلام. ممنون، بر تو هم مبارک
ای کاش اونهایی که چرتکه لازمن، یه لطفی بکنن و چرتکه ها رو از توی انبار درآرن…
بی امید که نمیشه…! ما هم امیدواریم!!!
ارادت
چه عنوان وموضوع جالبی آقای عرفانیان عزیز.گاهی خیلی چیزهادوس داری بگی ولی انتخابت سکوته. خیلی اطلاعاتی که ارایه دادید مفیدبود مثل همیشه فوق العاده اید.خداقوت پایدارباشید
سلام
دو سه بار تیترش رو عوض کردم تا بالاخره از این یکی بیشتر از بقیه خوشم اومد.
ای امان از سکوت…
سپاس فراوان، ارادتمندیم
سلام مجیدجان. حق با توئه؛ کاش عزمی و اراده ای باشه برای ساخت و بهره مندی از فرصتها. راستش این روزها من ِمعمولا امیدوار هم بیشتر با نیمه های خالی لیوان مواجه بوده ام اینه که نمیتونم بگم امیدوار باشیم به بهبود… اما خب آرزو که عیب نیست! آرزو میکنم اتفاقهای خوشی در راه باشه
اما گذشته از اینها، خیلی عالی بود مطلبت. حسابی ژورنالیستی بود. مجددا ایمان آوردم بهت 😉
سلام
بهبود، امید، آرزو؛ هر سه تاشون اسمای قشنگی ان، به اونایی که دارن بچه دار میشن باید پیشنهاد بدیم که از این اسمها برای نام گذاری بچه شون استفاده کنن!
قربانت، ارادتمندیم. ممنون از انرژی مثبتت
سلام .سال نو میلادی بر شما مبارک باشد .سال اسب تمام شد با تمام خوبیها و بدیهاش و امسال سال بز (گوسفند )است که امیدوارم هیچکدام بز نیاریم 🙂
با خواندن مطالب درباره امار گردشگری ایران یاد ترن هوایی شهر بازی انداخت که امیدوارم این ترن هوایی با راههای پیش بینی نشده اش روزی با برنامه و مدیریت و شیب تند تر راههایش بیشتر و شادی و هیجانش بیشتر شود
Happy NeW YeaR
سلام
ممنونم، البته روایت میلادی سال اسب تموم شده، ولی روایت سال چینی و سال شمسی اش هنوز ادامه داره…
امیدوارم این ترن به جایی نرسه که ریل گذاری نشده باشه، چون به نظر من در مسیری که پیش رو هست، دیگه به چشم نمی خوره!
سپاس
درود بر شما دوست عزيز
دقيقا آماري كه عنوان كرديد از annual report امسال بود و آماريه كه سازمان جهاني گردشگري عنوان كرده. و در اين آمار در زمينه رشد رتبه اول رو داريم و براي اولين بار پس از انتقلاب در رديف كشورهايي قرار گرفتيم كه UNWTO در زمينه جذب گردشگر اعلام ميكنه( اگر اشتباه نكنم رتبه 56 يا 86) رو داريم.
همه اينها درست. اماااا يك مسئله كه ذهنم رو درگير كرده اينه كه……
چرا مايي كه در اين صنعت فعاليت ميكنيم اين زشد رو احساس نميكنيم؟؟؟وقتي اين رشد احساس ميشه كه در وضع زندگي من و امثال من اين تغييذ احساس بشه اما چرا حس نميشه ؟؟؟!!!!!!!!!!!
درود به شما
کاملا درسته. منبع آمار همون طور که در پی نوشت مطلب اشاره کردم، از سازمان جهانی جهانگردی است.
البته من موافق نیستم که رشد قابل احساس نیست. به نظرم هست، اما به هیچ وجه متناسب با اون چیزی که باید باشه نیست. شیب این رشد باید خیلی بیشتر باشه. ولی راجع به اینکه در وضع زندگی ما قابل لمس نیست، با شما موافقم. هنوز تا اون مرحله بسیار فاصله داریم. دلیلش هم این هست که استانداردها در کشورمون رعایت نمیشه و هیچ چیز نهادینه نشده. همه چیز در گردشگری ما خودجوش هست و به دور از نظام مندی است.