چند روز قبل، یکی از دوستانم این عکس را برای من فرستاد تا ببینم:
.
از من پرسید حدس بزن که اینها کیستند؟
به خیلی چیزها فکر کردم. به هر چیزی جز گردشگر! غافل از اینکه اینها گردشگر هستند! اگر اطلاعاتی که به من رسید درست باشد، اینها مسافرانی ایتالیایی هستند که در شهر قم این عکس را گرفته اند…
اول قصدم این بود که مطلبی را در نقد این شرایط بنویسم. اما تصمیم گرفتم به جای نقد (که ممکن است منجر به برداشت اشتباه شود) چند عکس دیگر از مکان های مذهبی ادیان مختلف در کشورهای دیگر در کنار این عکس قرار دهم تا رویکرد سایرین با موضوع پوشش در اماکن مذهبی دیده شود و قضاوت با بیننده باشد!
مسجد سلطان احمد یا “بلو ماسک”؛ در داخل صحن اصلی مسجد و قبل از ورود به ساختمان زیر گنبد، درست همانجایی که کفش ها را از پا درمی آورند، تابلویی وجود دارد که مردها را از ورود با شلوارک و خانم ها را از ورود با دامن های کوتاه یا لباس های باز منع می کند.
.
گردشگران در مسجد سلطان احمد نمی توانند از محدوده مخصوص بازدید جلوتر بیایند. از یک جایی به بعد صرفا نمازگزاران می توانند پیش بروند و گردشگران اجازه ورود به آن قسمت را ندارند. البته نگاهی به وضعیت ظاهری گردشگران حکایت از آن دارد که موضوع پوشش با اغماض کنترل می شود. نکته مهم تر اینکه ورود به صحن های مسجد برای همه آزاد است و ورود به فضای زیر گنبد محدودیت دارد.
.
قبرستان قدیمی یهودیان، کراکوف لهستان؛ برای ورود به همه قبرستان های یهودیان (و یا کنیسه ها) آقایان می بایست الزاما روی سر خود را بپوشانند
.
در ورودی همه این فضاها، کلاه های مخصوص قرار دارد که آقایان باید از آنها برای پوشش سر خود استفاده کنند. البته وقتی داخل می روی، کمتر پیش می آید که دیگر کسی بررسی کند که آیا هنوز کلاه بر روی سر است یا نه!
.
کنیسه قدیمی کراکوف، لهستان؛ ورود خانم ها به کنیسه یهودیان باید با پوشش پا و دست ها همراه باشد. به عبارت دیگر ورود خانم ها با لباس های تابستانی مجاز نیست
.
در ورودی کنیسه ها پارچه هایی برای پوشاندن بخش ها برهنه بدن وجود دارد. مثل کلاه ها برای آقایان
.
معبد پانتئون، رم؛ اینجا دیگر انگار کارکرد مذهبی اش را از دست داده. گردشگران تقریبا با هر وضعیتی وارد معبد می شوند
.
کلیسایی در بروژ، بلژیک؛ گردشگران بدون محدودیت وارد کلیسا می شوند. البته برای رفتن به بخش زیارتی کلیسا نیاز به رعایت پوشش است. البته بسیاری از کلیساهای مهم اروپا در بدو ورود تابلویی نصب کرده اند که مثل مسجد سلطان احمد ورود افراد با پوشش نا مناسب را منع می کنند.
.
قم، ایران؛ پوشش خانمها بدون شک برای ورود به بناهای مذهبی ضروری است، اما به نظر می رسد گردشگران قبل از ورود به داخل فضای یک بنای مذهبی، یعنی قبل از ورود به مسجد ملزم به پوشیدن چادر نماز شده اند…
گاهی سه نقطه گویای همه چیز است!
.
سلام
سپاس از توجه و اطلاع از دیگر جاها
یادمه تو شهر کوش اداسی ترکیه هم برای وارد شدن به خانه حضرت مریم بایستی خانمها یک روسری که دم در آن خانه وجود داشت رو شانه و سر خود می انداختند .در تمامی کشورها مکانهایی که برای مردم آنجا مقدس است برای توریست نیز قابل احترام است حتی معابد .
موفق باشید
سلام. ممنون از توضیحاتتون
احترام که بر همه واجبه، اما چگونگی اش مهمه. نباید این احترام ، تبدیل به بی احترامی به یه سری چیزای دیگه بشه. مثل اون پوششی که به سر اینها است و به نظر من حرمت داره
همان سه نقطه ها کلی حرف واسه گفتن دارن
آخ گفتی…
سلام مجيد جان
بارها تجربه ش كردم. يه عكس اينطوري با حجابي سفت و سخت توو آرامگاه دانيال نبي دارم!!!
بايد شان فضاي روحاني رو رعايت كرد اما اين ناآگاهي است و پايبندي متعصبانه به آنچه ارزش نيست …
سلام. کاملا موافقم
منظورم از “اين” توصيف سه نقطه بود. جمله م رو يكم گنگ نوشتم ببخش 😐
رفتاري كه اينجا انجام ميشه نه در شان فضاهاي مقدسه نه در شان توريستي كه با عشق به ديدار ايران مياد… 🙁
من در حاشیه کامنتی که یکی از دوستان برای این مطلب در فیسبوک گذاشته بود، کامل توضیح دادم. متاسفانه دانسته یا نادانسته داریم ریشه خیلی چیزا رو میخشکونیم…
تمام مکانهای مذهبی و در تمامی ادیان ، این موضوع باید رعایت شود، معبد سیکها در تهران؛ مردان باید سربند نارنجی رنگی ببندد، بانوان با پوشش مناسب داشته و پوشش تابستانی ممنوع است، (دین سیکها مرتبط به قرن 15 است) . اماکن مقدس سنی و شیعه در ایران ، چه مردان و چه زنان باید دارای پوشش مناسب باشند (در برخی از مساجد سنی) در درب ورود باید ، کفشها را در بیاورید و در کل محوطه بدون پاپش باشید. در کلیساهای تهران و شهرستانها مردان باید دارای پوشش و برخی از کلیساها باید زنها هم روسری توری سفید رنگی بر سر داشته باشند، حتی خود مسیحیان . در کنیسه های یهودی، مردان ملزم به استفاده از کلاه نیستند اما بانوان باید دارای پوشش مناسب باشند، و نزدیک تورات نروند و به تورات اجازه ندارند دست بزنند، استفاده از خوارکی در آرامستان یهودیان ممنوع است. در معابد زرتشتی مردان ملزم به استفاده از کلاه سفید هستند چه زرتشتی چه بازدید کننده، و …
شهرام عزیز
ممنون از توضیحاتت. مطمئنم که به تکمیل این مطلب خیلی کمک کرد. فقط ای کاش بعضی از این پوشش ها بمونه برای آدم های همون دین. بمونه برای اینکه همون مراسم دینی باهاش انجام بشه. نباید لباسی که یک پوشش مذهبی است، به دست گردشگری بیافته که نادانسته همه سابقه تاریخی این پوشش رو به تدریج از بین خواهد برد
بهرحال ممنون از تو