تهران
این روزها، حال و هوای گردشگری در ایران بسیار پر رنگ است. نمایشگاه گردشگری تهران (TITE) از روز پنجشنبه در محل نمایشگاه بینالمللی تهران آغاز شده و تا یکشنبه هم ادامه دارد. معاون اول رییس جمهور و دبیرکل سازمان جهانی جهانگردی هم برای افتتاح نمایشگاه آمدند که همه چیز حکایت از توجه ایران و دولت ایران به گردشگری باشد. حضور همه استانهای کشور در این نمایشگاه و حضور بسیاری از شرکتهای بزرگ گردشگری و آژانسهای مسافرتی و هتلها و مجموعههای مختلف، باعث شده است تا نمایشگاه قابل قبولی در پرونده گردشگری ایران به ثبت برسد.
بروکسل
اما مطمئنم برای همه ما بسیار جالب است اگر بدانیم ایران از چه زمانی به گردشگری خود اهمیت میداده است! اگر در یکی از بازدیدهایی که از کاخ گلستان انجام دادم، با یک عکس تاریخی بسیار مهم مواجه نمیشدم، هرگز نمیدانستم که ایران از چه زمانی به دنبال رونق گردشگری بوده است.
عکسی از یک عکس تاریخی در کاخ گلستان تهران
این تصویر در نگاه اول ممکن است به گردشگری چندان مرتبط نباشد. اما علیرغم سخت بودن باور آن، این تصویری از حضور ایران در یک نمایشگاه بینالمللی است. یعنی آنچه که در این تصویر دیده میشود، غرفهای است که برای معرفی ایران در یک نمایشگاه در اروپا ساخته شده است.
اما عجیبتر از موضوع فوق، زمان وقوع این ماجرا است! باور این موضوع که ایران پیش از بسیاری از کشورهای جهان به فکر معرفی خود و به نوعی رونق گردشگری خود بوده، از یک سو بسیار غرورانگیز و خوشحال کننده و از سوی دیگر (در مقایسه با وضعیت فعلی) بسیار تاسف بار و متاثر کننده است!
توضیحات ذیل عکس قبلی در کاخ گلستان
باورش سخت است. این غرفهای است که 117 سال قبل، یعنی در زمان قاجاریه برای معرفی ایران در نمایشگاهی در شهر بروکسل ساخته و برپا شده است. به فرمها و احجام نگاه کنید. به ستونها دقت کنید. حجم پشت ستونها را یک بار دیگر ببینید. این غرفه، نه امسال، نه 5 سال قبل، نه 50 سال قبل، بلکه 117 سال قبل، یعنی در سال 1276 هجری شمسی برای معرفی ایران در اروپا ساخته شده است…
مادرید
اینک، اواخر سال 1393 هجری شمسی و اوایل سال 2015 میلادی است. مادرید اسپانیا چند روز قبل میزبان نمایشگاه گردشگری فیتور بود. ایران هم در این نمایشگاه غرفه داشت. اینها تصاویری از غرفه ایران در سال 1393 هجری شمسی برای معرفی ایران در اروپا است…
سلام
متاسفانه تهران نیستم که در نمایشگاه شرکت کنم اما مشتاقانه دنبال خبرها و تصاویری از آنجا هستم که هنوز نیافتم 🙂
خیلی خوشحالم از عکسی که یافتید چون ایمان آوردم که زمان پهلوی یکی از خراب کننده های تاریخ و فرهنگ ایرانی است مخصوصا با هجوم بیگانه و فرهنگ آنها و بخشش تکه هایی از ایران به بیگانگان !
اما گروهی از اساتید و برگان ایرانی هستند که بی وقفه تلاش می کنند تا فرهنگ و هنر ایرانی خاک گرفته را کاووش کنند .زنده باد و دست خداوند به همراهشان 🙂
سلام
هرجا هستيد خوش بگذره. فكر كنم همه خبرگزاريها نمايشگاه امسال رو پوشش تصىويري و خبري دادن
آره، منم از يافتن اين عكس خوشحالم. حس خيلي خوبي به من داد
سلام مجید جان. چه خوب که نمایشگاه در سطح رضایت بخشی برگزار شده. یه تبریک دیگه برای شما اهالی گردشگری 🙂
نود و سه بااین رویدادهای خوش داره تموم میشه و خوشبختانه پایانی دلگرم کننده داره. امیدوارم سال آینده روزهای خوبی با خودش بیاره و تلاشهای تو و دوستات و سایر کسایی که برای ساختن چهره ای شایسته ایران زحمت میکشن به ثمر بشینه. شاد باشی
سلام
سپاس از تو، آره امسال از لحاظ كمي كه نمايشگاه خيلي رشد مثبتي داشت
با اينكه روند اتفاقات پشت پرده گردشگري من رو چندان اميدوار نميكنه اما نا اميدي رو به شدت از خودم دور ميكنم…
اينو ديروز نشد درست درمون بنويسم 😀 بعد از رنسانس و تحول علوم و فنون در اروپا و ركود و سكون در ايران، توو دوره ناصري و مظفري موج تحول و همگامي با دنيا در ايران به راه افتاد. انقلاب مشروطه يكي از اولين انقلابها در نوع خودش بود، تحصيل كرده هاي فرنگ به اضافه يه شاه متجدد كه دلش ميخواست فناوري هاي روز رو به ايران بياره هم فرصت خوبي بود… چند روز پيش تو يه جلسه اي دوستان اهل تاريخ ميگفتن اتفاقا توو دوره ناصري علاوه بر ابزار هاي مدرن هنري حتي ايران چندين كارخونه مهمات سازي هم داشته و به داشتن يه سپاه متشكل و قدرتمند هم فكر ميكرده و دنبال احياي قدرتش در منطقه هم بوده …يه چشمه ديگه از نگاه به آينده و فكر بزرگ هم همين موضوع كه تو اشاره كردي. خيلي جالب بود؛ اين غرفه اي كه ساختن حتي طراحي و فكر بهش هم جاي تحسين داره چه برسه به اينهمه هزينه و اجرا كردنش.نفس حضور در نمايشگاه خودش فكر بينظيري بوده! كه موفق هم شده. مسافران اروپايي و سفرنامه هاي جامع و كاملشون كم نيست! اوج توجه باستان شناسان و كاوشها هم تو همين دوره ست…
به عبارتي انگار ايران اون بازه زماني ويژگيهاي مثبت فراووني داشته كه متاسفانه مورد بي مهري قرار گرفته و هميشه فقط بيكفايتي ها رو شنيديم…قربون خودمون برم حافظه تاريخي هم كه نداريم!!! 😀
مريم عزيز
ممنون از اطلاعات خوبي كه نوشتي، كاملا باهات موافقم. من چندان مطالعه اي در رابطه با قاجاريه نداشته ام، اما خيلي چيزهايي كه در اون دوران وجود داشته و رقم خورده رو واقعا دوست دارم. البته درسته كه بي لياقتي هايي هم در اين دوران بوده
به هر حال طبق اسناد، ايران از زمان قاجاريه به فكر رونق گردشگري بوده…
سپاس از تو