Experiencing in Expo Milan 2015
در مطلبی که چند روز قبل درباره اکسپو میلان 2015 نوشتم، اشارهای به این موضوع داشتم که در بازدید از اکسپو میلان، چند موضوع به وضوح قابل مشاهده و درک است:
1- تم اکسپو: که تم غذا است و اکثریت غرفهها در زمینه غذا – از مراحل ابتدایی فرآیند تهیه غذا تا مراحل پخت – مواردی را ارائه کردهاند.
2- تکنولوژی: که کشورها تلاش کردهاند از جدیدترین تکنولوژیهای اختراع شدهشان در پاویونهای خود استفاده کنند.
3- سینما و نمایشگرها: نسل جدیدی از نمایشگرها و سطوح نمایشگر در این اکسپو رونمایی شده که تصویر جدیدی از فردای دنیای نمایشگرها در جهان ترسیم کرده است.
4- تجربه: بسیاری از کشورها تلاش کردهاند که بازدید مخاطبان از پاویون آنها همراه با یک تجربه باشد. بدین معنی که آنها با طراحیهای خاص، سازههای خاص، استفاده از وسایل مختلف، تکنولوژیهای جدید، خلاقیتهای منحصربفرد و نظایر آن، طوری برنامهریزی کردهاند که برای بازدید کننده خود تجربه خلق کنند.
در این مطلب، چند تجربهای که پاویون بعضی از کشورها برای بازدیدکنندگان درنظر گرفتهاند را مرور کردهام.
تجربهسازی کشورها در اکسپو میلان
آذربایجان
این کشور در پاویون خود بسیار خلاق عمل کرده است. استفاده از ساز (که همگی سازهای ایرانی بودند و آذربایجان به سادگی آنها را به نام خود مصادره کرده است) این امکان را به بازدیدکنندگان میدهد که خودشان صدای ساز را درآورند. وجود گلهایی که با حرکت دست بر بالای آنها، نورانی میشوند، تجربهای دیگر در این غرفه است. همچنین نمایشگرهایی که بازدیدکننده میتواند با آن تعامل داشته باشد و در فرآیند آماده سازی غذا همراه شود.
برزیل
این کشور با توجه به میزبانی اخیر خود در جام جهانی و نیز میزبانی پیش رو برای المپیک 2016، از یک بافت توری برای تردد بازدیدکنندگان استفاده کرده است. تجربهای که همه بازدیدکنندگان را به شدت ترغیب به آزمودن میکند.
چین
این کشور از هزاران منبع نوری به نحوی استفاده کرده است که همگی آنها در کنار هم، در قالب یک نمایشگر عمل میکنند و تصاویری را برای بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد. ایندر حالی است که طراحی مسیر به نحوی است که در لحظات آخر متوجه عملکرد اصلی منبعهای نوری میشویم.
امارات
کشور امارات در بخشی از پاویون خود، باکسهایی را قرار داده است که نمایشگر خاص درون این باکس، معضلات موجود در این کشور در گذشته را نشان میدهد. سپس بازدیدکننده با فشردن یک دکمه میتواند راهحل استفاده شده برای حل این مشکل را ببیند.
آلمان
این کشور از لحاظ خلق تجربه جزو بهترین پاویونها است. از تجربه تماشای تصاویر بر روی صفحاتی خاص که به هر بازدید کننده میدهند تا تجربه نواختن موسیقی با همان صفحات تا انجام بازیهایی با هدف کسب اطلاعات و تا بازیهایی صرفا برای تفریح نیر سرسره! البته که این همه ماجرای پاویون آلمان نیست…
ایران
نمیدانم میتوان نمایش تصویر آب و ماهی در کف غرفه و تحریک کنجکاوی کودکان برای لمس ماهیها را خلق تجربه دانست یا نه! به هر حال اگر هست، این تجربهای است که ایران به بازدیدکنندگانش پیشکش میکند.
ایرلند
با قرار دادن این باکسها بر روی چشم، شما میتوانید به کشور ایرلند بروید و فضاهایی از این کشور را ببینید. کافی است به سمت دلخواه حرکت کنید تا تصاویر مورد نظر را ببینید.
ایتالیا
یکی از تجربههای پاویون ایتالیا، خلق تجربهای پیشرفتهتر نسبت به آن چیزی است که ایرلند ارائه کرده است. شما روی صندلی مینشینید و دوربینی را بر روی چشم میگذارید. این دوربین منویی دارد که شما انتخاب میکنید که کجا را ببینید. پس از انتخاب (که فرآیند انتخاب نیز با نگاه کردن اتفاق میافتد) میتوانید در فضای محیطی قرار بگیرید که آن را انتخاب کردهاید. چرخش به اطراف، دیدی 360 درجه از محیط را به شما میدهد.
ژاپن
شکی نیست که ژاپن یکی از بهترین پاویونها در خلق تجربه است. عبور از 9 سالن مختلف و نمایش و اجرای تصاویر و برنامههایی که فقط باید آن را تجربه کرد. در سالن آخر، نمایشی از رستورانهای آینده اجرا میشود که کانسپتی از رستوران در آینده نزدیک را به تصویر میکشد.
قزاقستان
شاید اغراق نباشد اگر قزاقستان را بهترین پاویون اکسپو میلان بدانم. پاویونی که برای همه بخشهای بازدید بازدیدکنندگان برنامه دارد و او را غافلگیر میکند. از نمایش ماهیها گرفته تا نمایشگرهایی که از سقف آویزان بودند و با چرخش آن میتوان ساختمان اکسپو 2017 را دید. شاهکار ماجرا نیز سینمای چند بُعدی است که متفاوت از همه سینماهایی است که تا به حال تجربه کردهام. فراموش نمیکنم لحظهای که نفر جلوی من در سینما ناخودآگاه دستش را بلند کرد تا پرندهای که در تصویر در بالای سر او پرواز میکرد را لمس کند!
مکزیک
در بخشی از سقف پاویون مکزیک، قاشقهای چوبی آغاز به نواختن موسیقی میکنند. مکزیک در پاویون خود تجربههای مختلفی را برای بازدیدکننده به وجود آورده است.
عمان
آشپزخانهای در غرفه عمان هست که از ترکیب حجم و تصویر استفاده کرده است. در بخش تصویر، یک آشپز در حال تهیه غذا است.
پرو
این کشور چندین نمایشگر را در کنار هم قرار داده است که تصاویر مختلفی را پخش میکند. اما اسپیکرهای هر نمایشگر دارای تکنولوژی خاصی است که صرفا زمانی که درست زیر آن میایستیم، شنیده میشود؛ بدون آنکه صدای سایر اسپیکرها شنیده شود.
قطر
این کشور نیز جزو کشورهایی است که نسبتا تجربههای متنوعی را ارائه کرده است. از سفره گسترده عربی گرفته تا بازار سنتی عربی.
روسیه
سقف آینه مانند پاویون روسیه و انعکاس تصویر بازدیدکنندگان در آن، تقریبا همه آنها را به گرفتن یک عکس از این سقف ترغیب میکند.
اسپانیا
این کشور در قسمتی از غرفه خود نمایشگرهایی را قرار داده است که بازدیدکنندگان میتوانند نحوه پختن غذاهای مختلف اسپانیایی را ببینند و تجربه کنند.
انگلستان
شاید خاصترین تجربه اکسپو را بتوان از آنِ پاویون انگلیس دانست. ستونهایی قرار دارد که بازدیدکننده میتواند یک چوب را بین دندان خود قرار دهد و سر دیگر آن را به ستون متصل کند. آنگاه در اتفاقی عجیب، میتوان به وضوح صدایی را شنید؛ درست مثل اینکه هدفون در گوش گذاشته باشیم. برای شنیدن حتی نیاز نیست که گوشها را بگیریم.
این تجربهها حتا در فضای عمومی اکسپو نیز وجود دارد. صندلیهایی که در بخشهای مختلف اکسپو قرار دارد، تجربههایی جدید از نشستن را ایجاد کرده است!
سلام
خیلی بهش فکر کزدم
هر چیزی به تولید انبوه برسه آزمون و خطا و عدم محدودیت روش اجزا بشه شکوفا می شه
ما در ایران به لحاظ فرهنگی اجتماعی هنری و خلاقیت قد کوتاه می مونیم چون هرگز نتونستیم در طول تاریخ آزادانه خلق کنیم پاهامون تو زنجیر باور و عرف بوده همیشه
کلی نه جلوی هر ایدمون می ایسته و هرسش می کنه برای همین گاهی اصلا یادمون می ره چطور می شه بزرگ فکر کرد
این روزها خیلی درگیر این موضوع هستم چطور میشه دیوارهای فکری این مردم رو هل داد ؟چطور میشه اول خودم و بقیه رو قد بلند کرد ؟
بعد شاید چهل سال سی سال یا نمی دونم به لطف شبکه های اجتماعی دو سال دیگه ما هم بتونیم تجربه متفاوت خلق کنیم توی همه زمینه ها بتونیم این پوسته رو بشکونیم و بریم جلو مثل یه فریاد بلند !
بهش فکر کن اول باید از خودت خودم و همه از خودشون شروع کنن تا برآیند جامعه بره به این سمت که محصور نباشه
سلام
حالا اتفاقا من بر این باورم که محدودیت خیلی از اوقات باعث خلاقیت میشه. تو وقتی که دست و پات بسته است، به فکر استفاده از دندون میفتی، اما اونی که دستش بازه بعیده به دندون فکر کنه. فقط مهمه که چه کسانی فرصت ایده پردازی داشته باشن.
توی سینمای ما، با تمام محدودیت های موجود، گاهی خلاقیت هایی میبینیم که نمونه اش کمتر در سینمای جهان پیدا میشه. اما خب، این خلاقیت ها توسط یک سری هنرمند خلاق بوجود میاد. نه توسط مسئولین دولتی! متاسفانه پیشونی تبلیغاتی کشور ما دست افرادی از بافت دولتی است که فاقد هرگونه خلاقیت هستن و کاملا تکراری و کلاسیک فکر میکنن. به جاهایی که کار دست افراد خلاق بوده، نتایج عالی بوده.
البته که منم امیدوارم وسعت دید و نگاه مردم و مسئولین کشورم بیشتر و بیشتر بشه…
مطئنم ما خودمون به اندازه وسعمون و بلکه بیشتر در حال تلاش هستیم…
سلام. خیلی مطلب آموزنده ای بود. سپاس.
سلام
خواهش میکنم
سلام وعالی بود مثل همیشه !
دوست داشتم بدانم نمایشگاهی به این طولانی چه برنامه هایی را تدارک دیده
و متاسفم که ایران باز هم دست و پا شکسته حاضر شد !
(امیدوارم از خودشیفتگیشون نباشه )
سپاس
سلام
خواهش میکنم. برنامههای تدارک دیده شده اون قدر مفصل هست که نیاز به نوشتن چند پست داره.
امیدوارم یه روزی برسه که تاسف نخوریم!
ممنون
سپاس ازتو مجيدعزيز كه وقت مي ذارى وبا دقت گزارش اكسپو رو مينويسى خيلى جالب ولذت بخشه برام و باهربارخوندنش بيشتر مشتاق بازديد ميشم اميدوارم كه اين بار سرزمين زيتون مارا بطلبد
ولى يه چيزاين نمايشگاه خيلى جالبه كه بامحوريت غذا،هم زمان جنبه هاى مختلف جاذبه هاى كشورهارو عنوان ميكنه داشتم فكرميكردم چقدر هوشمندانه برنامه ريزى و اجراشده .باتوجه به اينكه غذا يكى از اركان جدانشدنى از زندگى انسانهاست ودر عين حال براى همه جذابيت داره بهترين تم براى جذب بازديد كننده است پس همه اقشار مردم رو بدون توجه به حرفه وشغلشون مخاطب قرار داده ودر زير پوشش غذا فرهنگ ،تكنولوژى ،طبيعت و هر جاذبه اى كه ميتونه گردشگر رو به سمت مقصد مشخصى قلقلك بده وتحريك كننده باشه نشانه گرفته اين يعنى اختلاط گردشگرى با غذا كه البته شاخه مورد علاقه خيلى ها در صنعت گردشگريه
نمى دونم چرا دراكثر رويدادهاى بين المللى بايد بعداز بازديد از پاويون ايران متاثرباشيم و البته گاهى ترجيح ميديم اصلا بازديدى از غرفه هاى كشور خودمون نداشته باشيم ؟؟!!!قطعاً جواب اين چرا ها را همه خوب مى دانند
به هرحال بازم ممنون وكلى ممنون بابت گزارش هاى خوبى كه مى نويسى مطمين باش حس خوب تمام مخاطبانت بعداز خوندن مطالب جالبت حاصل انرژى دو چندانيه كه خودت مى ذارى
اميدوارم هميشه سالم وپرانرژى در همه رويدادهايى كه حالتو خوب ميكنه ببينيمت
سلام
خواهش میکنم. امیدوارم که این اتفاق بیافته
هر بار در اکسپو، یک تم را انتخاب میکنند و معمولا کشورها با خلاقیتی که به خرج میدهند، از همون تم بهترین استفاده را میکنند. شک ندارم که اگر جز غذا هر تم دیگری هم بود، اوضاع زیاد فرقی نمی کرد و میشد کلی خلاقیت دید.
البته که غذا جزو موضوعات مورد علاقه همه است و به قول تو می تونه محرک خوبی باشه.
بالاخره یک روزی خواهد رسید که بشه بعد از بازدید از غرفه ایران سرمون رو بالا بگیریم. امیدوارم که در بازه عمر ما و بلکه در بازه دوره جوانی ما اجابت بشه!
ممنون از تو
سلام
ممنون که تجربیاتتون رو به اشتراک می ذارین
از بین این کشورا خلاقیت امارات و انگلستان رو بیشتر از همه دوست داشتم چون رو حس کنجکاوی افراد کار کردن و به نظرم این اصل ماندگاری یک اثر روی ذهن آدمها می تونه باشه..
سلام
خواهش میکنم. خلاقیت خیلی از کشورها مثال زدنی بود. منتها خیلی سخت هست که بشه تجربه های خلاقیت محور رو روایت کرد. شاید روایت من و نوع ارائه من منجر به این شده که خلاقیت این کشورها بیشتر جذاب به نظر بیاد. هرچند که انصافا هر دوی اینها از بهترینها بودن.
ممنونم
یقیننا شرکت در اون نمایشگاه تجربه جالبی بوده ممنون ک ما رو هم شریک کردی
سلام
ببخشید یه سوال داشتم، من اگه بخوام شعارهای گردشگری کشورهایی که در نمایشگاه شرکت کردند رو ببینم آیا سایت مرجعی تو این زمینه وجود داره؟ کلا شعارهایی که تو چند سال اخیر تو نمایشگاه های گردشگری دیده شده رو می خوام ببینم و یه گزارش ازش تهیه کنم.
سرچ کردم ولی اطلاعات زیادی بهم نداد.
شما خودتون مطلبی تو این زمینه دارید که بتونم ازتون کمک بگیرم؟
ممنون